Home » Class 4 EVS » NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 11 Valley Of Flowers

NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 11 Valley Of Flowers

NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 11 Valley Of Flowers

NCERT PAGE NUMBER 84

1. Now close your eyes and imagine that you have reached such a place. How does it feel? Which songs do you feel like singing?

Ans. I feel very nice. Here is a song which I would like to sing:
“Well, flowers come in green and pink and red
And they sleep all day in their little flower beds
But the little dandelion grows wild and free
With her uncles and her cousins and the whole family”

2. Have you ever seen so many flowers growing together anywhere? Where?

Ans. Yes, I saw so many flowers growing together. I saw them in the garden of my school.

3. How many differently coloured flowers have you seen?

Ans. I have seen flowers of several colours.

4. Write their colours.

Ans. They are red, yellow, black, blue, pink, white.

5. Now you were just left counting, weren’t you?

Ans. Yes, but it is not possible to count the flowers in a garden as they are countless.

6. Are there any things in your house which have designs of flowers made on them- like clothes, sheets, vases, etc.?

Ans. Yes, there are several things in my house that have designs of flowers. These are my book cover, bed-sheets, pillow cover, etc.

7. Draw your own design in your notebook and colour it as well.
Ans.
8. Look at the designs made by your friends as well.

Ans. The design made by my friend—
NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 11 Valley Of Flowers Page 84 Q8

NCERT PAGE NUMBER 86

1. Here are some pictures of flowers. Mark a (/) on the flowers which you recognise. Write their names too if you know.

Ans.

2. From the picture given above and other flowers that you know, give names of two flowers which
Grow on trees                                                     ________   __________
Grow on bushes                                                 ________    __________
Grow on creepers                                              ________    __________
Grow on water plants                                       ________   __________
Bloom only at night                                           ________   __________
Bloom in the day and close at night            ________   __________
Which you can recognize by their scent,   ________   __________
even with your eyes closed                              ________  __________
Which bloom all the year round                   ________   __________

Ans.

Grow on trees                                                                                                           Gulmohar                 Kadamb
Grow on bushes                                                                                                        Rose                          Hibiscus
Grow on creepers                                                                                                      Champa                   Snow white
Grow on water plants                                                                                               Lotus                        Water Lilly
Bloom only at night                                                                                                   Jasmine                   Night Queen

Bloom in the day and close at night                                                                        Sunflower                (Raat k i rani) Lotus

Which you can recognize by their                                                                             Rose                         Jasmine
scent, even with your eyes closed Which bloom all the year round                   Rose                          Kumudini
Which flower bloom only in                                                                                        Marigold                  Tulip
certain months

3.Are there any trees or plants which never have any flowers? Find out and write.

Ans. Money plant, conifers

NCERT PAGE NUMBER 87
Why This?

1. Have you ever seen a board like this put up anywhere?

Ans. Yes I have seen this type of board in the gardens and the public parks.
2. Do people pluck flowers even when this board is there?

Ans. No, usually people do not pluck flowers if this type of board is there.

3. Why do you think they do this?

Ans. Some people obey the rules while some do not.

4. Should they do this?

Ans. Yes, they should obey the rules.

5. What would happen if everybody plucked flowers?

Ans. There would be no flowers to make the world of gardens and parks beautiful.

NCERT PAGE NUMBER 88
Let Us Look Closely

Children who can bring flowers may bring one or two flowers to class. Remember that you must collect only fallen flowers. Do not pluck any flower. Make groups of three or four children and look at one flower carefully—
1. What is the colour of the flower?

Ans. Red

2. What kind of a scent does it have?

Ans. It has a lovely scent.

3. What does it look like-a bell, a bowl, a brush or anything else?

Ans. It has a bowl shape.

4. Do these flowers grow in bunches?

Ans. No, usually they do not grow in bunches.

5. How many petals does it have?

Ans. About 40 to 100

6. Are all the petals joined together or separate?

Ans. Petals are separate.

7. Outside the petals, can you see any green leafy structure? How many are there?

Ans. Yes. They are four.

8. Inside the petals, in the middle of the flower, can you see some thin structures? Write its colour.

Ans. Yes. The colour of this structure is pink-red.

9. When you touch these, do you find a powdery thing on your hands?

Ans. Yes.

NCERT PAGE NUMBER 89
Blooming Buds

1. What differences do you find between a flower and a bud?

Ans. A flower is bigger than a bud. A bud shape is pointed and smaller in size, while a flower is larger and open.

2. Draw the picture of a bud and its flower in your notebook.

Ans.

3. Can you tell how many days will a bud take to bloom into a flower? Let us try and find out.
(а) Choose a bud that is growing on a plant and look at it everyday. Write the name of the plant.

Ans. It takes about 4 to 5 days. This was a rose plant.

(b) When you first saw this bud, the date was . Now when the bud has
bloomed into a flower, the date is .

Ans. When I first saw this bud, the date was 1st February Now when the bud has bloomed into a flower, the date is 5th February.

(c) How many days did the bud take to become a flower?

Ans. It took 5 days.

4. Ask your friends the names of the different flowers that they have seen. How much time did it take their buds to become flowers?

Ans. China rose takes about seven days. Sunflower takes about seven to eight days.

5. Also observe how many days the same flower took to dry.

Ans. Sunflower takes about 30 to 40 days to become dry and Chine Rose takes about 30 days to become dry.

NCERT PAGE NUMBER 90
Flowers Are Even Eaten

1. Are flowers cooked in your home as a dry vegetable, a gravy dish or as a ‘chutney?

Ans. Yes, flowers of some plants are cooked as a dry vegetable, a gravy dish or as chutney.

2. Find out which flowers are used for these?

Ans. Flowers of banana, sahjan, kachnar, etc. are used as vegetables and gravy. Flowers of Shefalika is used for making chutney.

Flowers in Medicines

3. Can you name any two flowers which are used in medicines?

Ans. Rose and cedar are used in medicines.

4.How is rose water used in your house?

Ans. Rose water is used as a medicine. It is also used to mix with sweets and lassi.
Colours from Flowers

5.Find out and write the names of some more flowers that are used to make colours.

Ans. Rose and China Rose are used to make colours.

6. Can you think of any such colour of which there is no flower?

Ans. I think there are no flowers which have silver and grey colour.

7. Write the names of such flowers which are used to make scents.

Ans. Rose, jasmine and many other flowers are used to make scents.

NCERT PAGE NUMBER 92

Other Uses—

1. Have you ever read or heard any songs about flowers? Let us sing this song—

“Good gardener, make for my Banna a garland of flowers;
She went looking for flowers in the garden in heaven;
Make a garland of flower-buds if there are no flowers…”

Ans. Yes.

Talk About It

2. Do you know when such songs are sung?

Ans. Such songs are sung on the occasions of marriage.

3.Do you or anybody else at home know other such songs?

Ans. My sister, aunty and mother know several such songs.

5. Are any special flowers used on certain occasions by your elders? Make a list of different occasions and the flowers used
Ans.

NCERT PAGE NUMBER 93

Have you ever seen anyone selling flowers anywhere? If there are any flower- sellers nearby ask them these questions and write—
1. What are the different flowers that they sell? Ask them the names of three flowers.

Ans. They sell rose, jasmine and dahlia.

2. Where do they bring these flowers from?

Ans. They bring these flowers from gardens and horticulture farms.

3.Why do people buy flowers?

Ans. People buy flowers for decoration, worship and to gift them. •

4.In what forms do flower sellers sell their flowers? Tick mark the boxes below:

Ans.

5. Any other form that you have seen.

Ans. Sellers sell flower in the form of Gajra.

6. Find out the prices of these different forms.
(i) One garland
(ii) One Strand
(iii) One flower

Ans. The prices are, usually, as follows
(i) One garland  Rs   50/-
(ii) One Strand  Rs   20/-
(iii) One flower  Rs    5/-

7. Has the flower-seller learnt to make bouquets or garland of flowers from anybody? From whom?

Ans. Generally they learn to make bouquets or garland of flowers from their elders.

8. Would they like the other members of their family to do this work? Why?

Ans. Yes, they would like the other members of their family to do this work because this work also provides good income.

Follow Us on YouTube