Home » class 7 Social Science » NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts – 2 Chapter 9 The Making of Regional Cultures

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts – 2 Chapter 9 The Making of Regional Cultures


Let’s recall : Solutions of Questions on Page Number : 136


Q1 : Match the following:

Anantavarman Kerala
Jagannatha Bengal
Mahodayapuram Orissa
Lilatilakam Kangra
Mangalakavya Puri
Miniature Kerala

Answer :

Anantavarman Orissa
Jagannatha Puri
Mahodayapuram Kerala
Lilatilakam Kerala
Mangalakavya Bengal
Miniature Kangra

Q2 :  What is Manipravalam? Name a book written in that language.

Answer :
Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.


Q3 : Who were the major patrons of Kathak?

Answer :
Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.


Q4 : What are the important architectural features of the temples of Bengal?

Answer :
Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).


Let’s discuss : Solutions of Questions on Page Number : 137


Q5 : Why did minstrels proclaim the achievements of heores?

Answer :
Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others to follow their example.


Q6 : Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?

Answer :
We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.


Q7 : Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?

Answer :
Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was a center of authority in social and political matters.


Q8 : Why were temples built in Bengal?

Answer :
Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.