Home » class 9 english » NCERT Solutions for Class 9 English Literature Reader Chapter 3

NCERT Solutions for Class 9 English Literature Reader Chapter 3



Unit-3 : Solutions of Questions on Page Number : 22


Q1 : With your partner, discuss and narrate an incident about a person who likes to show off.
_________________________________
_________________________________
_________________________________
_________________________________
Check whether your classmates agree with you.
Answer :
Pointers have been provided for students’ reference.
It is strongly recommended that students prepare the answer on their own.
1. Talk about what is ‘show off’ and then relate a person you know who does so.
2. Take an example of an incident that happened once when you were with that person and he/she showed off.
3. Tell the reaction of other friends or folks, which accompanied you, on the behaviour of the person.
4. Now tell the negative aspects of show off and that one should not do it. Also tell the way one should behave when there are others around.


Q2 : The ‘Professor’ knew too much. How did he prove himself? Fill up the space with suitable examples from the story, using the given clues:
about muzzle velocity:
Answer :
Once a Sergeant was describing the mechanism of a service rifle, “The muzzle velocity or speed at which the bullet leaves the rifle is well over two thousand feet per second.” On this, The Professor interrupted and corrected the Sergeant, “Two thousand, four hundred and forty feet per second.”


Q3 : The ‘Professor’ knew too much. How did he prove himself? Fill up the space with suitable examples from the story, using the given clues:
after a thirty mile walk:
Answer :
The Professor used to drill with enthusiasm and was miraculously never tired after route marches and used to infuriate all with his horrible heartiness. Afterwards, he would say, “What about a song, chaps?” This was not greeted by anybody after a walk of thirty miles.


Q4 : The ‘Professor’ knew too much. How did he prove himself? Fill up the space with suitable examples from the story, using the given clues:
his salute on payday:
Answer :
The professor flashed a model to behold at the pay table. Always tireless, like a Guardsman, he would march and raise his skinny arms and flash a perfect salute whenever an officer was around.


Q5 : The ‘Professor’ knew too much. How did he prove himself? Fill up the space with suitable examples from the story, using the given clues:
the loud sound of a high flying invisible aeroplane:
Answer :
The soldiers used to pride themselves on aircraft recognition. Once, while all were out for a walk, they heard the drone of a plane flying overhead. The sun was glaring and none of them could see the plane. But The Professor didn’t need even a sight of the plane and announced, “That of course, is a North American Harvard Trainer. It can be unmistakably identified by the harsh engine note, due to the high tip speed of the airscrew.” The rest felt like louts and felt out of place with Private Quelch.


Q6 : The ‘Professor’ knew too much. How did he prove himself? Fill up the space with suitable examples from the story, using the given clues:
about hand grenades:
Answer :
One afternoon Corporal Turnbull was taking a session on hand grenades. The Corporal began by telling about how the outside of a grenade is divided up into a large number of fragments to assist segmentation. However, The Professor interrupted by pointing out with the exact number of fragments, which was 44, and went on suggesting that Corporal should have started his lecture by first explaining the five characteristics of the grenade. In reaction the Corporal let Quelch take the lecture. After The Professor was through and all had fallen in, Corporal Turnbull assigned Private Quelch, the permanent cookhouse duties. Of course, it was a joke for days afterwards; a joke and joy to talents.


Q7 : The ‘Professor’ knew too much. How did he prove himself? Fill up the space with suitable examples from the story, using the given clues:
during cook house duties:
Answer :
One day while the narrator and his friend Trower were returning from the canteen to the hall. They saw three cooks through the open door and they heard The Professor criticising the method of peeling potatoes. He was telling the other two cooks that their “abominably unscientific and unhygienic method of peeling potatoes” wasted the vitamin values of the vegetable. The narrator and his friend heard and fled.


Q8 : Private Quelch was nick-named ‘Professor’ because of _________.
(i) his appearance
(ii) his knowledge
(iii) his habit of reading
(iv) his habit of sermonising
Answer :
(iv) his habit of sermonising


Q9 : The author and his friend Trower fled from the scene as ____________.
(i) they had to catch a train
(ii) they could not stand Private Quelch exhibiting his knowledge
(iii) they felt they would have to lend a helping hand
1c Strong>(iv) they did not want to meet the cooks
Answer :
(ii) they could not stand Private Quelch exhibiting his knowledge


Q10 : What is a ‘nickn[w27? Can you suggest another one for Private Quelch?
Answer :
Army personnel, in their first week of training, together with the uniform, rifle and equipment, are ascribed a :$Aejp-Cp|mݤ运g؞ $wp3z39]oBPV/ک
lGCۜkrJB;*9^ak=< xQI’72)q ?ܵ< P̐hBHy 9cI-UOE4ʂ~:k ze$ݼ!Xa(A_uWbI=胾컯9ͱo)’/}4`~k6!$?=”2Ru`23eOb>v?LRЬ1$L8Ѓ;T(y
Ɓ1vr<׳,[ ϷR<au)-

error: