## NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter-1 The Fish Tale

#### NCERT Textbook Page 1

**Question 1. Do you know any poem about fish?**

**Answer: **Fish vs. Humans

The fish swim in the coral

and we get stuck in school

Some fish are trapped forever in the aquarium inside the tanks

Some people are trapped by wrongdoings, and are put in prison instead of spanked

Fish swim in schools that look similar to them

Teenagers stay in clicks that I’m sure will never end

Sometimes I go to the aquarium and I admire all the fish

I wonder how many times fish think ‘to be a human is all I wish’By Rebecca Bell

**Question 2.When you think of fishes what shapes come to your mind?**

**Answer: **When I think of fishes, the following shapes come to my mind.

**Question 3.Try to use a square and a triangle to draw a fish.**

**Answer: **Following is an example of a fish drawing by using a square and a triangle.

### NCERT Textbook Page 2

**Question 1.‘Meen’ means a fish and ‘Meenakshi’ is a girl whose eyes look like a fish. Can you think of someone who has such eyes? Draw a face with‘ fish eyes’.**

**Answer: **Following is a face, with ‘fish eyes’.

**Question 2. How long is the biggest fish you can imagine?**

**Answer: **“White shark is as long as 18 meters. I can imagine a fish about 18 meters long.

**Question 3. How many times longer is your big fish than the smelliest fish?**

**Answer:** The smallest fish is about 1 centimeter long and the longest fish is about 18 meters long.

As we know, 1 meter = 100 centimeter

Hence, 18 metre = 18 x 100 centimetre = 1800 centimetre

Hence, the longest fish is 1800 times longer than the smallest fish.

### NCERT Textbook Page 3

**(a) About how many kilograms do you weigh?**

**Answer:** I weigh about 30 kg.

**(b) So 12 children like you put together will weigh about………..kg.**

**Answer:** Weight of 1 child = 30 kg

So, weight of 12 children = 12 x 30= 360 kg

**(c)About how much more does the whale shark weigh than 12 children like you put together?**

**Answer:** Weight of a Whale shark = 16,000 kg Weight of 12 children = 360 kg

Difference in weights = 16,000 – 360 = 15,640 kg

So, the Whale shark will weigh 15,640 kg more than 12 children like me put together.

### NCERT Textbook Page 5-6

**Fishermen in their boats**

**(a) How many of you have seen the sea? Where did you see it? Did you see it in a movie or for real? How deep do you think the sea could be? Find out.**

**Answer:** I have seen the sea and many of my friends have also seen the sea. I have seen the sea at Puri, during a trip. I have also seen the sea in movies. The sea should be at least a thousand feet deep.

**(b)Do you know how to swim? Would you be scared of the high sea waves?**

**Answer:** Yes, 1 knows how to swim. Yes, the high waves can be scary.

**(c)Close your eyes and imagine the sea with waves rising high.**

**Answer:** High sea waves look really beautiful.

**(d) How high do you think the waves can go?**

**Answer:** I think the sea waves can go as high as 50 meters.

### NCERT Textbook Page 7

**Question 1. These log boats do not go very far. If the wind is helpful, then travel about 4 km in one hour.**

** (а)How long will they take to go a distance of 10 km?**

**Answer:** In 1 hour the boat travels 4 km

Hence, in 2 hours the boat will travel 2 x 4 = 8 km

And in 1/2 hour the boat will travel 4/2 = 2 km

So, in 2 and a half-hour, the boat will travel 8 + 2 = 10 km.

**(b)Guess how far you can go in one hour if you walk fast.**

**Answer:** I think, I can travel 4 to 5 km if I walk fast.

### NCERT Textbook Page 8

**1.Look at the sun and find out the direction from where it rises:**

** (a)From where you are, what interesting things do you see to your east?**

**Answer:** The sun rises in the east. I see the rising sun in the east. I see the orange red sky in the east during the morning.

**(b)Name two things that are lying to your west.**

**Answer:** I see the setting sun in the west. The western sky looks orange red in the evening.

**2.Look at the different types of boats.**

** Some boats have motors and go further into the sea. Since they go far out they can catch more fish. These boats travel faster, at a speed of about 20 km in one hour.**

** (а)How far would the motorboats go in three and a half hours?**

**Answer:** In 1 hour the boat goes 20 km

Hence, in 3 hours the boat will go 3 x 20 = 60 km

And in 1/2 hour the boat will go 20/2 = 10 km

So, in 3 and a half hour, the boat will go 60 + 10 = 70 km

**(b)How much time will they take to go 85 km?**

**Answer:** 85 = 4 x 20 + 5

This gives 5 as remainder = 5/20 = 1/4

Hence, the total time taken to travel 85 km is hour 4 Or, 4 hours 15 minutes

### NCERT Textbook Page 9

**Question 1. Write a news report about the dangers faced by the fishes in our rivers and seas.**

**Answer:** Dangers of trawlers Big machine boats or trawlers are posing a big danger to the fish population and to small fishermen.

These trawlers go very far from the shore and spread their big net. These big nets catch a huge amount of fish. They also catch small baby fish. Traditional fishermen use nets that allow baby fish to escape. Thus, traditional fishermen take care of the fish population.

Big trawlers hamper the natural growth of the fish population in the ocean. They are also a threat to the livelihood of traditional fishermen. These trawlers can result in fish stock getting finished in the ocean. This will also lead to huge unemployment for traditional fishermen.

**Question 2. Which Boat Gets How Much?**

**Answer:** In one trip the logboat brings about 20 kg of fish. But other types of boats bring a bigger catch as given in the table. The table also shows the speed of each type of boat, which is how far each boat goes in one hour. Look at the table and calculate:

**(a) About how much fish in all will each type of boat bring in seven trips?**

**(b)About how far can a motor boat go in six hours?**

**(c)If a long tail boat has to travel 60 km how long will it take?**

**Answer:** Speed of long tail boat = 12 km per hour

Time =Distance/Speed=60/12= 5 hour

Hence, the long tail boat will take 5 hours to travel 60 km.

### NCERT Textbook Page 10

**1.In the Class IV Math-Magic you heard of the number ‘lakh’ which is equal to a hundred thousand. You had read that there Eire about one lakh brick kilns in our country, where bricks Eire made.**

** (а)What other things have you heard of in lakhs?**

**Answer:** I have heard of the following things in lakhs:

•Population of the town

•Number of vehicles on the road.

•Number of shops in a city.

•Number of workers in an industrial township.

**(b)Write the number one thousand. Now write one hundred thousand. So how mEiny zeroes are there in the number one IEIMI? Easy, isn’t it?**

**Answer:** One thousand = 1000

One hundred thousand = 100000 There are 5 zeroes in one lakh.

**(c)There Eire about two lakh boats in our country. Half of them are without a motor. What is the number of boats with a motor? Write it.**

**Answer:** Total number of boats = 2 lakh

Number of boats without motor = 2/2 = 1 lakh Number of boats with motor = 2-1 = 1 lsikh

**(d)About one-fourth of the boats with a motor Eire big machine boats. How many thousand machine boats Eire there? Come on, try to do it without writing down.**

**Answer:** Number of motor boats = 100000

1/4 x 100000 = 25000

Hence, number of machine boats = 25000 (twenty-five thousand)

**Question 2. Where have you heard of a crore? What was the number used for? Try writing the number one crore. Don’t get lost in all the zeroes!**

**Answer:** I have heard that the population of India is in crores.

One crore = 10000000

There are 7 zeroes in one crore.

### NCERT Textbook Page 11

**Practice Time**

**Question 1. At what price per kg did Fazila sell the Kingfish?**

**Answer:** Price of 8 kg of Kingfish = 1200 rupees

Hence, the price of 1 kg of Kingfish = 1200/8= 150

Hence, Fazilla sold the Kingfish at Rs 150 per kg.

**Question 2. Floramma has sold 10 kg Prawns today. How much money did she get for that?**

**Answer:** Price of 1 kg prawns = Rs 150

Hence, price of 10 kg prawns = 10 x 150 = 1500 rupees So, Floramma got Rs 1500 for her prawns.

**Question 3. Gracy sold 6 kg swordfish. Mini has earned as much money as Gracy. How many kg of Sardines did Mini sell?**

**Answer:** Price of 1 kg swordfish = Rs 60

Hence, price of 6 kg swordfish = 6 x 60 = 360 rupees Money earned by Mini = Rs 360 Rate of sardines = Rs 40 per kg . Hence, amount of sardines sold by Mini = 360 + 40 = 9 kg

**Question 4. Basheer has? 100. He spends one-fourth of the money on squid and another three-fourth on prawns.**

** (a) How many kilograms of squid did he buy?**

**Answer:** One-fourth of Rs 100

100 ÷ 4 = 25 rupees

Rs 50 gives 1 kg of squid

Re 1 gives 1/50 kg of squid

Rs 25 gives 1/50 x 25 = 1/2 kg of squid

**(b) How many kilograms of prawns did he buy?**

**Answer:** Money left with Basheer

100 – 25 = 75 rupees

Rs 150 buys 1 kg of prawns

.•. Re 1 buys 1/150 kg of prawns

.•. Rs75 buys 1/50 x 75 = 1/2 kg of prawns

### NCERT Textbook Page 12

**Women’s Meenkar Bank**

**1.The meeting of the Meenkar Bank has just begun. Fazila is the president. Twenty fisherwomen have made their own bank. Each saves Rs 25 every month and puts it in the bank.**

** (a) How much money does the group collect each month?**

**Answer:** Collection from 1 woman = Rs 25

Hence, collection from 20 women = 20 x 25 = Rs 500

**(b) How much money will be collected in ten years?**

**Answer:** Collection of 1 month = Rs 500

Hence, collection of 1 year = 12 x 500 = 6000 rupees (There are 12 months in a year)

Hence, collection of 10 years = 10 x 6000 = 60000 rupees

**Practice Time**

**Question 1. Gracy needs money to buy a net. Jhansi and her sister want to buy a log boat. So they take loans from their bank. They will return it with interest.**

** (а)Gracy took a loan of Rs 4,000 to buy a net. She paid back Rs 345 every month for one year. How much money did she pay back to the bank?**

**Answer:** Monthly installment paid by Gracy = Rs 345

Total amount paid in a year = 12 x 345 = 4140 rupees Hence, Gracy paid Rs 4140 back to the bank

**(b)Jhansi and her sister took a loan of Rs 21,000 to buy a log boat. They paid back a total of Rs 23,520 in one year. How much did they pay back every month?**

**Answer:** Amount paid in one year = Rs 23,520

Hence, amount paid in a month = 2352÷12 = 1960 rupees

### NCERT Textbook Page 13-14

**Question 1. Why Don’t We Start a New Fish-drying Factory?**

** The women of Meenkar Bank also want to start a factory to dry fish. The Panchayat has given them some land for that. Over the years they have saved Rs 74,000. They find out how much they will need for the factory.**

** Fazila writes the things they need to buy to begin. See the table for the cost of each item and the number of items they want to buy. Find the total cost.**

**Total cost to set up the factory = ————-**

** When fresh fish is dried it becomes 1/3 its weight. In one month they plan to dry 6000 kg of fresh fish. How much-dried fish will they get in a month?————–**

**Answer:**

Total cost to set up the factory

= 3000 + 40000 + 4000 + 6000 + 1500 = 54500 rupees

Fresh fish in 1 month = 6000 kg

Dry fish in 1 month = 1/3 x 6000 = 2000 kg

**2. Floramma: Let us first calculate for 6 kg of fresh fish. We buy fresh fish for Rs 15 per kg. ****We sell dried fish for Rs 70 per kg.**

** (a)We dry 6 kg fresh fish to get—– kg dried fish.**

** (b)For 6 kg fresh fish we have to pay 6 x——– = Rs 90**

** (c)We will sell 2 kg dried fish and get 2 x ————= Rs**

** (d)So if we dry 6 kg fresh fish we will earn ——– 90 =Rs**

** (e)But if we dry 6000 kg we can earn Rs———– x 1000 in one month.**

**Answer:** (a) 2 kg (b) 15

(c) 2 x 70 = Rs 140 (d) 140 – 90 = Rs 50

(e)Rs 50 x 1000 = Rs 50000 in one month.

### NCERT Textbook Page 15

**Question 1. Jhansi: I found that for 6000 kg fish we would need 1500 kg salt every month! Its price is Rs 2 per kg.**

** Monthly costs:**

** (а)Salt 1500 x 2 = Rs———–**

** (b)Packing and bus charges = Rs 3000**

** So the total monthly cost of drying and selling the fish = Rs——**

** Fazilla: That sounds very good! Our calculations tell us that every month our Bank will earn Rs 44,000! ****Check to see if you also get the same answer.**

**Answer:** (a) Rs 3000

Total monthly cost = 3000 + 3000 = Rs 6000

Earning = 50000 – 6000 = 144000