Home » English 7: An Alien Hand » NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 5 – Golu Grows a Nose

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 5 – Golu Grows a Nose



Exercise : Solutions of Questions on Page Number : 34


Q1 : Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”

Answer :
Golu asked the ostrich why it never flew like other birds.


Q2 : Which uncle of Golu had red eyes?

Answer :
The hippopotamus was the uncle who had red eyes.


Q3 : Golu’s relative did not answer his questions because
(i) they were shy,
(ii) the questions were too difficult.
(iii) Golu was a naughty baby.

Answer :
Golu’s relatives did not answer his questions because the questions were too difficult.


Exercise : Solutions of Questions on Page Number : 35


Q4 : Who advised Golu to go the Limpopo river?

Answer :
The mynah advised Golu to go to the Limpopo river.


Q5 : Why did Golu go to the river?

Answer :
Golu went to the river to see a crocodile and to find out what it had for dinner.


Q6 : The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was
(i) a living crocodile
(ii) a dead crocodile
(iii) a log of wood.

Answer :
Golu thought it was a log of wood.


Q7 : What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?

Answer :
It shed crocodile tears to show that it was a real crocodile.


Q8 : “Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.” The crocodile said this because
(i) he couldn’t stand up.
(ii) he wanted to eat Golu.
(iii) Golu was deaf.

Answer :
The crocodile said this because he wanted to eat Golu.


Q9 : Who helped Golu on the bank of the river?

Answer :
The python helped Golu on the bank of the river.


Q10 : Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.

Answer :
The elephant can lift his food with his trunk. He can also pour water on himself with the help of the trunk.
He cannot scratch himself with his trunk. He also cannot eat his food with his trunk.