Home » English 7: Honeycomb » NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 8 – Fire: Friend and Foe

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 8 – Fire: Friend and Foe



Comprehension check : Solutions of Questions on Page Number : 118


Q1 : Mark the correct answer in each of the following.
(i) Early man was frightened of
(a) lightning and volcanoes.
(b) the damage caused by them.
(c) fire.

(ii)
(a) Fire is energy.
(b) Fire is heat and light.
(c) Fire is the result of a chemical reaction.

Answer :
(i)Early man was frightened of fire.

(ii)Fire is the result of a chemical reaction.


Q2 : From the boxes given below choose the one with the correct order of the following sentences.
(i) That is fire.
(ii) A chemical reaction takes place.
(iii) Energy in the form of heat and light is released.
(iv) Oxygen combines with carbon and hydrogen.

(i) (ii) (iii) (iv)

(ii) (iii) (i) (iv)

(iv) (iii) (ii) (i)

(iv) (ii) (iii) (i)

Answer :
(iv) (ii) (iii) (i)


Working with the text : Solutions of Questions on Page Number : 119


Q1 : What do you understand by the ‘flash point’ of a fuel?

Answer :
The temperature at which a fuel begins to burn is called its flash point.


Q2 : (i) What are some common uses of fire?
(ii) In what sense is it a “bad master”?

Answer :
(i) Some of the common uses of fire are to cook food, warm the homes in winter and to generate electricity.

(ii) It is a “bad master” because if it is not kept under control, it can prove very dangerous. Each year thousands of homes and shops are damaged by fire. Vast areas of forest are also destroyed and hundreds of people are killed or injured.


Q3 : Match items in Column A with those in Column B.

A

B

(i)
(ii)
(iii)
fuel
oxygen
heat






lighted matchstick
air
coal
burning coal
wood
smouldering paper
cooking gas

Answer:

A

B

(i)
(ii)
(iii)
fuel
oxygen
heat


coal, wood, cooking gas
air
lighted matchstick, burning coal, smouldering paper

Q4 : What are the three main ways in which a fire can be controlled or put out?

Answer :
Fire can be controlled or put out by taking away one of the three things required for burning.
The first way is to take away the fuel. If the fire has no fuel to feed on, no burning can take place.
The second way is to prevent oxygen from reaching it. Small fires can be put out with a damp blanket or a sack. This stops oxygen from reaching the burning material. Sometimes carbon dioxide is used for extinguishing fire.
The third way of putting out a fire is to remove the heat. If the temperature can be brought down below the flash point, the fuel stops burning. Blowing on a burning matchstick or a candle removes the hot air around the flame, bringing down its temperature below the flash point. Sometimes water is sprayed on a fire. It absorbs heat from the burning fuel and lowers the temperature. It also cuts off the supply of oxygen, and therefore, fire is extinguished.


Q5 : Match the items in Box A with those in Box B

A

(i) To burn paper or a piece of wood,
(ii) Small fires can be put out
(iii) When water is spread on fire,
(iv) A carbon dioxide extinguisher is the best thing
(v) Space left between buildings

A

(i) To burn paper or a piece of wood,
(ii) Small fires can be put out
(iii) When water is spread on fire,
(iv) A carbon dioxide extinguisher is the best thing
(v) Space left between buildings

B

“¢ it absorbs
heat from the burning material and“¢ lowers the
temperature.“¢ reduces the
risk of fire.“¢ with a damp
blanket.“¢ we heat it
before it catches fire.“¢ to put out an
electrical fire.

Answer :

A

B

(i) To burn paper or a piece of wood, we heat it before it catches fire.
(ii) Small fires can be put out with a damp blanket.
(iii) When water is spread on fire, it absorbs heat from the burning material and lowers the
temperature.
(iv) A carbon dioxide extinguisher is the best thing to put out an electrical fire.
(v) Space left between buildings reduces the risk of fire.

Q6 : Why does a burning candle go out when you blow on it?

Answer :
A burning candle goes out when we blow on it because blowing removes the hot air around the flame, bringing down its temperature below the flash point.


Q7 : Spraying water is not a good way of putting out an oil fireor an electrical fire. Why not?

Answer :
If water is sprayed onto an oil fire, then the oil will float to the top of the water and continue to burn. This can be very dangerous because water can flow quickly, carrying the burning oil with it and spreading the fire. In case of an electrical fire, the person spraying water might receive an electric shock and be killed. Therefore, spraying water is not a good way of putting out an oil fire or an electrical fire.


Q8 : What are some of the things you should do to prevent afire at home and in the school?

Answer :
This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.


Working with language : Solutions of Questions on Page Number : 120


Q1 : Find ten examples of verbs in the simple present tense in the text ‘Fire: Friend and Foe’ and write them down here. Do not include any passive verbs.

________________

________________

________________

________________

________________

________________

________________

________________

________________

________________

Answer:

Combines

Call

Comes

Blow

Bursts

Gets

Means

Stops

Absorbs

Lowers


Q2 : Fill in the blanks in the sentences below with words from the box. You may use a word more than once.

carbon

cause

fire

smother

(i) Gandhiji’s life was devoted to the ________________of justice and fair play.
(ii) Have you insured your house against ______________?
(iii) Diamond is nothing but ____________in its pure form.
(iv) If you put too much coal on the fire at once you will ______________it.
(v) Smoking is said to be the main _____________of heart disease.
(vi) When asked by an ambitious writer whether he should put some ___________into his stories, Somerset Maugham murmured, “No, the other way round“.
(vii) She is a _____________copy of her mother.
(viii) It is often difficult to _____________a yawn when you listen to a long speech on the value of time.

Answer :
(i)Gandhiji’s life was devoted to the cause of justice and fair play.
(ii)Have you insured your house against fire?
(iii)Diamond is nothing but carbon in its pure form.
(iv)If you put too much coal on the fire at once you will smother it.
(v)Smoking is said to be the main cause of heart disease.
(vi) When asked by an ambitious writer whether he should put some fire into his stories, Somerset Maugham murmured, “No, the other way round”.
(vii)She is a carbon copy of her mother.
(viii) It is often difficult to smother a yawn when you listen to a long speech on the value of time.


Q3 : One word is italicised in each sentence. Find its opposite in the box and fill in the blanks.

spending

shut

destroy

subtract

increase

(i) You were required to keep all the doors open,not ____________.
(ii) PUPIL: What mark did I get in yesterday’s Maths test?
TEACHER: You got what you get when you addfive and five and ___________ten from the total.
(iii) Run four kilometres a day to preserveyour health. Run a lot more to __________it.
(iv) If a doctor advises a lean and lanky patient to reducehis weight further, be sure he is doing it to _____________his income.
(v) The world is too much with us; late and soon, Gettingand ___________we lay waste our powers.

Answer :
(i)You were required to keep all the doors open,not shut.

(ii)PUPIL: What mark did I get in yesterday’s Maths test?
TEACHER: You got what you get when you add five and five and subtracting from the total.

(iii)Run four kilometres a day to preserve your health. Run a lot more to destroyit.

(iv) If a doctor advises a lean and lanky patient to reduce his weight further, be sure he is doing it to increase his income.

(v) The world is too much with us; late and soon, Getting And spending we lay waste our powers.


Q4 : Use the words given in the box to fill in the blanks in the sentences below.

across

along

past

through

(i) The cat chased the mouse ____________the lawn.
(ii) We were not allowed to cross the frontier. So we drove _________it as far as we could and came back happy.
(iii) The horse went _______________the winning post and had to be stopped with difficulty.
(iv) It is not difficult to see ____________your plan. Anyone can see your motive.
(v) Go ____________the yellow line, then turn left. You will reach the post office in five minutes.

Answer :
(i)The cat chased the mouse across the lawn.

(ii) We were not allowed to cross the frontier. So we drove along it as far as we could and came back happy.

(iii)The horse went past the winning post and had to be stopped with difficulty.

(iv)It is not difficult to see through your plan. Anyone can see your motive.

(v)Go along the yellow line, then turn left. You will reach the post office in five minutes.


Follow Us on YouTube
error: