Home » Class 7 Maths » NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 – Rational Numbers

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 – Rational Numbers



Exercise 9.1 : Solutions of Questions on Page Number : 182


Q1 : List five rational numbers between:
(i) – 1 and 0

(ii) – 2 and – 1
(iii)  -4/5 and -2/3

(iv)  1/2 and 2/3

Answer :

(i) – 1 and 0
-1 / 10 , -1 / 20 , -1 / 30 , -1 / 40 , -1 / 50 ,

(ii) – 2 and – 1

Five rational numbers are
-11/6 , -10/6 , -9/6 , -8/6 , -7/6

(iii) -4/5 and -2/3

Five rational numbers are
-35/45 , -34/45 , -33/45 ,-32/45 ,-31/45

(iv)   1/2 and 2/3

Five rational numbers are


Q2 : Write four more rational numbers in each of the following patterns:
(i)

(ii)
(iii)

(iv)

Answer :

(i)

It can be observed that the numerator is a multiple of 3 while the denominator is a multiple of 5 and as we increase them further, these multiples are increasing. Therefore, the next four rational numbers in this pattern are

(ii)

The next four rational numbers in this pattern are

(iii)

The next four rational numbers in this pattern are

(iv)

The next four rational numbers in this pattern are


Q3 : Give four rational numbers equivalent to:
(i) 2/7

(ii) 5/-3

(iii) 4/9

Answer :
(i)-2/7
Four rational numbers are

(ii)  5/-3
Four rational numbers are

(iii) 4/9
Four rational numbers are


Q4 : Draw the number line and represent the following rational numbers on it:
(i) 3/4

(ii) -5/8
(iii) -7/4 

(iv) 7/8

Answer :
(i) 3/4
This fraction represents 3 parts out of 4 equal parts. Therefore, each space between two integers on number line must be divided into 4 equal parts.
can be represented as

(ii) -5/8
This fraction represents 5 parts out of 8 equal parts. Negative sign represents that it is on the negative side of number line. Therefore, each space between two integers on number line must be divided into 8 equal parts.
can be represented as

(iii) -7/4
This fraction represents 1 full part and 3 parts out of 4 equal parts. Negative sign represents that it is on the negative side of number line. Therefore, each space between two integers on number line must be divided into 4 equal parts.
can be represented as

(iv) 7/8
This fraction represents 7 parts out of 8 equal parts. Therefore, each space between two integers on number line must be divided into 8 equal parts.
can be represented as


Q5 : The points P, Q, R, S, T, U, A and B on the number line are such that,
TR = RS = SU and AP = PQ = QB. Name the rational numbers represented by P, Q, R and S.

Answer :
Distance between U and T = 1 unit
It is divided into 3 equal parts.
TR = RS = SU = 1/3
R =
S =
Similarly,
AB = 1 unit
It is divided into 3 equal parts.
P =
Q =


Q6 : Which of the following pairs represent the same rational number?
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

(vii)

Answer :
(i)

As, therefore, it does not represent same rational numbers.

(ii)


Therefore, it represents same rational numbers.

(iii)

Therefore, it represents same rational numbers.

(iv)

Therefore, it represents same rational numbers.

(v)

Therefore, it represents same rational numbers.

(vi)
As, therefore, it does not represent same rational numbers.

(vii)


Q7 : Rewrite the following rational numbers in the simplest form:
(i)

(ii)
(iii)

(iv)

Answer :
(i)

(ii)

(iii)

(iv)


Q8 : Fill in the boxes with the correct symbol out of >, <, and =
(i)

(ii)

(iii)
(iv)

(v)

(vi)
(vii)

Answer :

(i)

As – 15 < 14,
Therefore,

(ii)
As – 28 < – 25
Therefore,

(iii) Here,
Therefore,

(iv)

As – 32 > – 35,
Therefore,

(v)

As – 4 < – 3,
Therefore,
(vi)
(vii)


Q9 : Which is greater in each of the following?
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Answer :

(i)
By converting these into like fractions,

As 15 > 4, therefore, is greater.

(ii)

(iii)

By converting these into like fractions,

(iv)

(v)

By converting these into like fractions,


Q10 : Write the following rational numbers in ascending order:
(i)

(ii)

(iii)

Answer :
(i)
As – 3 < – 2 < – 1,

(ii)
By converting these into like fractions,

As – 12 < – 3 < – 2,

(iii)
By converting these into like fractions,

As – 42 < – 21 < – 12,


Exercise 9.2 : Solutions of Questions on Page Number : 190


Q1 : Find the sum:
(i)

(ii)

(iii)
(iv)

(v)

(vi)
(vii)

Answer :


Q2 : Find

Answer :


Q3 : Find the product:

Answer :


Q4 : Find the value of:

Answer :