Home » class 7 Social Science » NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts – 2 Chapter 2 – New Kings and Kingdoms

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts – 2 Chapter 2 – New Kings and Kingdoms



Let’s recall : Solutions of Questions on Page Number : 28


Q1 : Match the following:
Gurjara-Pratiharas                     Western Deccan
Rashtrakutas                             Bengal
Palas                                         Gujarat and Rajasthan
Cholas                                       Tamil Nadu

Answer :
Gurjara-Pratiharas                        Gujarat and Rajasthan
Rashtrakutas                                Western Deccan
Palas                                            Bengal
Cholas                                          Tamil Nadu


Q2 : Who were the parties involved in the “tripartite struggle”?

Answer :
The parties involved in the “tripartite struggle” were the Gurjara-Pratiharas, Rashtrakutas and Palas.


Q3 : What were the qualifications necessary to become a member of a committee of the sabha in the Chola empire?

Answer :
To become a member of a committee of the sabha in the Chola empire the following qualifications were necessary –
The member had to be a revenue-paying landowner. He had to possess his own home. He had to be between the age of 30 -70 years. He had to have knowledge of the Vedas. He should have been honest and well versed in administrative matters.


Let’s recall : Solutions of Questions on Page Number : 29

Q4 : What were the two major cities under the control of the Chahamanas?

Answer :
Two major cities in control of the Chahamanas were Delhi and Ajmer.


Let’s understand : Solutions of Questions on Page Number : 29


Q1 : How did the Rashtrakutas become powerful?

Answer :
Rashtrakutas were initially subordinate to the Chalukyas of Karnataka. In the mid-eighth century, Dantidurga, a Rashtrakuta chief, overthrew his Chalukya overlord and established his right to rule by performminging the hiranya-garbha ritual.


Q2 : What did the new dynasties do to gain acceptance?

Answer :
To gain acceptance, the new dynasties took on new titles, performed religious rituals which would make them part of the kshatriyas and engaged in warfare to assert their power and carve kingdoms for themselves.


Q3 : What kind of irrigation works were developed in the Tamil region?

Answer :
The irrigation works developed in the Tamil region were – wells, tanks to collect rainwater and river channels.


Q4 : What were the activities associated with Chola temples?

Answer :
A Chola temple was not only a place of worship but also the hub of economic, social and cultural life. Thus apart from the priests we find a number of people, who engaged in various activities, were associated with a Chola temple. They were – garland makers, cooks, sweepers, musicians, dancers, crafts people etc.