Home » Class 11 Math » NCERT Solution Class11 Chapter-9 Sequence And Series

NCERT Solution Class11 Chapter-9 Sequence And Series


Exercise 9.1 : Solutions of Questions on Page Number : 180
Q1 :Write the first five terms of the sequences whose nth term is an = n (n+2)
Answer :
an = n (n+2)
Substituting n = 1, 2, 3, 4, and 5, we obtain

Therefore, the required terms are 3, 8, 15, 24, and 35.


Q2 :Write the first five terms of the sequences whose nth term is 
Answer :

Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are .


Q3 :Write the first five terms of the sequences whose nth term is an = 2n
Answer :
an = 2n
Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are 2, 4, 8, 16, and 32.


Q4 Write the first five terms of the sequences whose nth term is 
Answer :

Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are .


Q5 :Write the first five terms of the sequences whose nth term is 
Answer :

Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are 25, -25, 625, -3125, and 15625.


Q6 :Write the first five terms of the sequences whose nth term is 
Answer :
Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are 


Q7 :Find the 17th term in the following sequence whose nth term is 
Answer :
Substituting n = 17, we obtain

Substituting n = 24, we obtain


Q8 :Find the 7th term in the following sequence whose nth term is 
Answer :
Substituting n = 7, we obtain


Q9 :Find the 9th term in the following sequence whose nth term is 
Answer :
Substituting n = 9, we obtain


Q10 :Find the 20th term in the following sequence whose nth term is 
Answer :
Substituting n = 20, we obtain


Q11 :Write the first five terms of the following sequence and obtain the corresponding series: 
Answer :


Hence, the first five terms of the sequence are 3, 11, 35, 107, and 323.
The corresponding series is 3 + 11 + 35 + 107 + 323 + …


Q12 :Write the first five terms of the following sequence and obtain the corresponding series: 
Answer :


Hence, the first five terms of the sequence are 
The corresponding series is 


Q13 :Write the first five terms of the following sequence and obtain the corresponding series: 
Answer :


Hence, the first five terms of the sequence are 2, 2, 1, 0, and-1.
The corresponding series is 2 + 2 + 1 + 0 + (-1) + …


Q14 :The Fibonacci sequence is defined by 
Find 
Answer :


Exercise 9.2 : Solutions of Questions on Page Number : 185
Q1 :Find the sum of odd integers from 1 to 2001.
Answer :
The odd integers from 1 to 2001 are 1, 3, 5, …1999, 2001.
This sequence forms an A.P.
Here, first term, a = 1
Common difference, d = 2


Thus, the sum of odd numbers from 1 to 2001 is 1002001.


Q2 :Find the sum of all natural numbers lying between 100 and 1000, which are multiples of 5.
Answer :
The natural numbers lying between 100 and 1000, which are multiples of 5 are 105, 110, … 995.

Thus, the sum of all natural numbers lying between 100 and 1000, which are multiples of 5, is 98450.


Q3 :In an A.P, the first term is 2 and the sum of the first five terms is one-fourth of the next five terms. Show that 20th term is -112.
Answer :
First term = 2
Let d be the common difference of the A.P.
Therefore, the A.P. is 2, 2 + d, 2 + 2d, 2 + 3d, …
Sum of first five terms = 10 + 10d
Sum of next five terms = 10 + 35d
According to the given condition,


Thus, the 20th term of the A.P. is -112.


Q4 :How many terms of the A.P.  are needed to give the sum -25?
Answer :
Let the sum of n terms of the given A.P. be-25.
It is known that, , where n = number of terms, a = first term, and d = common difference
Here, a =-6

Therefore, we obtain


Q5 :In an A.P., if pth term is  and qth term is , prove that the sum of first pq terms is 
Answer :
It is known that the general term of an A.P. is an = a + (n – 1)d
∴ According to the given information,

Subtracting (2) from (1), we obtain

Putting the value of d in (1), we obtain

Thus, the sum of first pq terms of the A.P. is .


Q6 :If the sum of a certain number of terms of the A.P. 25, 22, 19, … is 116. Find the last term
Answer :
Let the sum of n terms of the given A.P. be 116.

Here, a = 25 and d = 22 – 25 = – 3

However, n cannot be equal to  . Therefore, n = 8
∴ a8 = Last term = a + (n – 1)d = 25 + (8 – 1) (- 3)
= 25 + (7) (- 3) = 25 – 21
= 4
Thus, the last term of the A.P. is 4.


Q7 :Find the sum to n terms of the A.P., whose kth term is 5k + 1.
Answer :
It is given that the kth term of the A.P. is 5k + 1.
kth term = ak = a + (k – 1)d
∴ a + (k-1)d = 5k + 1
a + kd – d = 5k + 1
Comparing the coefficient of k, we obtain d = 5
a -d = 1
⇒ a – 5 = 1
⇒ a = 6


Q8 :If the sum of n terms of an A.P. is (pn + qn2), where p and q are constants, find the common difference.
Answer :
It is known that, 
According to the given condition,

Comparing the coefficients of n2 on both sides, we obtain

∴ d = 2 q
Thus, the common difference of the A.P. is 2q.


Q9 :The sums of n terms of two arithmetic progressions are in the ratio 5n + 4: 9n + 6. Find the ratio of their 18th terms.
Answer :
Let a1, a2, and d1, d2 be the first terms and the common difference of the first and second arithmetic progression respectively.
According to the given condition,

Substituting n = 35 in (1), we obtain


From (2) and (3), we obtain

Thus, the ratio of 18th term of both the A.P.s is 179: 321.


Q10 :If the sum of first p terms of an A.P. is equal to the sum of the first q terms, then find the sum of the first (p + q) terms.
Answer :
Let a and d be the first term and the common difference of the A.P. respectively.
Here,

According to the given condition,

Thus, the sum of the first (p + q) terms of the A.P. is 0.


Q11 :Sum of the first p, q and r terms of an A.P. are a, b and c, respectively.
Prove that 
Answer :
Let a1 and d be the first term and the common difference of the A.P. respectively.
According to the given information,

Subtracting (2) from (1), we obtain

Subtracting (3) from (2), we obtain

Equating both the values of d obtained in (4) and (5), we obtain

Dividing both sides by pqr, we obtain

Thus, the given result is proved.


Q12 :The ratio of the sums of m and n terms of an A.P. is m2: n2. Show that the ratio of mth and nth term is (2m – 1): (2n – 1).
Answer :
Let a and b be the first term and the common difference of the A.P. respectively.
According to the given condition,

Putting m = 2m – 1 and n = 2n – 1 in (1), we obtain


From (2) and (3), we obtain

Thus, the given result is proved.


Q13 :If the sum of n terms of an A.P. is and its mth term is 164, find the value of m.
Answer :
Let a and b be the first term and the common difference of the A.P. respectively.
am = a + (m – 1)d = 164 … (1)
Sum of n terms, 
Here,

Comparing the coefficient of n2 on both sides, we obtain

Comparing the coefficient of n on both sides, we obtain

Therefore, from (1), we obtain
8 + (m – 1) 6 = 164
⇒ (m – 1) 6 = 164 – 8 = 156
⇒ m – 1 = 26
⇒ m = 27
Thus, the value of m is 27.


Q14 :Insert five numbers between 8 and 26 such that the resulting sequence is an A.P.
Answer :
Let A1, A2, A3, A4, and A5 be five numbers between 8 and 26 such that
8, A1, A2, A3, A4, A5, 26 is an A.P.
Here, a = 8, b = 26, n = 7
Therefore, 26 = 8 + (7 – 1) d
⇒ 6d = 26 – 8 = 18
⇒ d = 3
A1 = a + d = 8 + 3 = 11
A2 = a + 2d = 8 + 2 x 3 = 8 + 6 = 14
A3 = a + 3d = 8 + 3 x 3 = 8 + 9 = 17
A4 = a + 4d = 8 + 4 x 3 = 8 + 12 = 20
A5 = a + 5d = 8 + 5 x 3 = 8 + 15 = 23
Thus, the required five numbers between 8 and 26 are 11, 14, 17, 20, and 23.


Q15 :If  is the A.M. between a and b, then find the value of n.
Answer :
A.M. of a and b 
According to the given condition,


Q16 :Between 1 and 31, m numbers have been inserted in such a way that the resulting sequence is an A.P. and the ratio of 7th and (m – 1)th numbers is 5:9. Find the value of m.
Answer :
Let A1, A2, … Am be m numbers such that 1, A1, A2, … Am, 31 is an A.P.
Here, a = 1, b = 31, n = m + 2
∴ 31 = 1 + (m + 2 – 1) (d)
⇒ 30 = (m + 1) d

A1 = a + d
A2 = a + 2d
A3 = a + 3d …
∴ A7 = a + 7d
Am-1 = a + (m -1) d
According to the given condition,

Thus, the value of m is 14.


Q17 :A man starts repaying a loan as first installment of Rs. 100. If he increases the installment by Rs 5 every month, what amount he will pay in the 30th installment?
Answer :
The first installment of the loan is Rs 100.
The second installment of the loan is Rs 105 and so on.
The amount that the man repays every month forms an A.P.
The A.P. is 100, 105, 110, …
First term, a = 100
Common difference, d = 5
A30 = a + (30 – 1)d
= 100 + (29) (5)
= 100 + 145
= 245
Thus, the amount to be paid in the 30th installment is Rs 245.


Q18 :The difference between any two consecutive interior angles of a polygon is 5°. If the smallest angle is 120°, find the number of the sides of the polygon.
Answer :
The angles of the polygon will form an A.P. with common difference d as 5° and first term a as 120°.
It is known that the sum of all angles of a polygon with n sides is 180° (n -2).


Exercise 9.3 : Solutions of Questions on Page Number : 192
Q1 :Find the 20th and nth terms of the G.P  .
Answer :
The given G.P. is 
Here, a = First term =
r = Common ratio =


Q2 :Find the 12th term of a G.P. whose 8th term is 192 and the common ratio is 2.
Answer :
Common ratio, r = 2
Let a be the first term of the G.P.
∴ a8 = ar 8-1 = ar7
⇒ ar7 = 192
a(2)7 = 192
a(2)7 = (2)6 (3)


Q3 :The 5th, 8th and 11th terms of a G.P. are p, q and s, respectively. Show that q2 = ps.
Answer :
Let a be the first term and r be the common ratio of the G.P.
According to the given condition,
a5 = a r5-1 = a r4 = p … (1)
a8 = a r8-1 = a r7 = q … (2)
a11 = a r11-1 = a r10 = s … (3)
Dividing equation (2) by (1), we obtain

Dividing equation (3) by (2), we obtain

Equating the values of r3 obtained in (4) and (5), we obtain

Thus, the given result is proved.


Q4 :The 4th term of a G.P. is square of its second term, and the first term is -3. Determine its 7th term.
Answer :
Let a be the first term and r be the common ratio of the G.P.
∴ a = -3
It is known that, an = arn-1
∴a4 = ar3 = (-3) r3
a2 = a r1 = (-3) r
According to the given condition,
(-3) r3 = [­(-3) r]2
⇒ -3r3 = 9 r2
⇒ r = -3
a7 = a r 7-1 = a r6 = (-3) (-3)6 = – (3)7 = -2187
Thus, the seventh term of the G.P. is -2187.


Q5 :Which term of the following sequences:
(a) (b) (c)
Answer :
(a) The given sequence is 
Here, a = 2 and r =
Let the nth term of the given sequence be 128.

Thus, the 13th term of the given sequence is 128.
(b) The given sequence is 
Here, 
Let the nth term of the given sequence be 729.


Thus, the 12th term of the given sequence is 729.
(c) The given sequence is 
Here,
Let the nth term of the given sequence be .


Thus, the 9th term of the given sequence is .


Q6 :For what values of x, the numbers  are in G.P?
Answer :
The given numbers are .
Common ratio =
Also, common ratio =

Thus, for x = ± 1, the given numbers will be in G.P.


Q7 :Find the sum to 20 terms in the geometric progression 0.15, 0.015, 0.0015 …
Answer :
The given G.P. is 0.15, 0.015, 0.00015, …
Here, a = 0.15 and 


Q8 :Find the sum to n terms in the geometric progression 
Answer :
The given G.P. is 
Here,


Q9 :Find the sum to n terms in the geometric progression 
Answer :
The given G.P. is 
Here, first term = a1 = 1
Common ratio = r =- a


Q10 :Find the sum to n terms in the geometric progression 
Answer :
The given G.P. is 
Here, a = x3 and r = x2


Q11 : Evaluate 
Answer :

The terms of this sequence 3, 32, 33, … forms a G.P.

Substituting this value in equation (1), we obtain


Q12 :The sum of first three terms of a G.P. is  and their product is 1. Find the common ratio and the terms.
Answer :
Let  be the first three terms of the G.P.

From (2), we obtain
a3 = 1
⇒ a = 1 (Considering real roots only)
Substituting a = 1 in equation (1), we obtain

Thus, the three terms of G.P. are .


Q13 :How many terms of G.P. 3, 32, 33, … are needed to give the sum 120?
Answer :
The given G.P. is 3, 32, 33, …
Let n terms of this G.P. be required to obtain the sum as 120.

Here, a = 3 and r = 3

∴ n = 4
Thus, four terms of the given G.P. are required to obtain the sum as 120.


Q14 :The sum of first three terms of a G.P. is 16 and the sum of the next three terms is 128. Determine the first term, the common ratio and the sum to n terms of the G.P.
Answer :
Let the G.P. be a, ar, ar2, ar3, …
According to the given condition,
a + ar + ar2 = 16 and ar3 + ar4 + ar5 = 128
⇒ a (1 + r + r2) = 16 … (1)
ar3(1 + r + r2) = 128 … (2)
Dividing equation (2) by (1), we obtain

Substituting r = 2 in (1), we obtain
a (1 + 2 + 4) = 16
⇒ a (7) = 16


Q15 :Given a G.P. with a = 729 and 7th term 64, determine S7.
Answer :
a = 729
a7 = 64
Let r be the common ratio of the G.P.
It is known that, an = a rn-1
a7 = ar7-1 = (729)r6
⇒ 64 = 729 r6

Also, it is known that, 


Q16 :Find a G.P. for which sum of the first two terms is -4 and the fifth term is 4 times the third term.
Answer :
Let a be the first term and r be the common ratio of the G.P.
According to the given conditions,

a5 = 4 × a3
ar4 = 4ar2
⇒ r2 = 4
∴ r = ± 2
From (1), we obtain

Thus, the required G.P. is 
4, -8, 16, -32, …


Q17 :If the 4th, 10th and 16th terms of a G.P. are x, y and z, respectively. Prove that x, y, z are in G.P.
Answer :
Let a be the first term and r be the common ratio of the G.P.
According to the given condition,
a4 = a r3 = x …………. (1)
a10 = a r9 = y ………… (2)
a16= a r15 = z … ………(3)
Dividing (2) by (1), we obtain

Dividing (3) by (2), we obtain

∴ 
Thus, x, y, z are in G. P.


Q18 :Find the sum to n terms of the sequence, 8, 88, 888, 8888…
Answer :
The given sequence is 8, 88, 888, 8888…
This sequence is not a G.P. However, it can be changed to G.P. by writing the terms as
Sn = 8 + 88 + 888 + 8888 + …………….. to n terms


Q19 :Find the sum of the products of the corresponding terms of the sequences 2, 4, 8, 16, 32 and 128, 32, 8, 2, .
Answer :
Required sum = 

Here, 4, 2, 1,  is a G.P.
First term, a = 4
Common ratio, r =
It is known that,

∴Required sum = 


Q20 :Show that the products of the corresponding terms of the sequences  form a G.P, and find the common ratio.
Answer :
It has to be proved that the sequence, aA, arAR, ar2AR2, …arn-1ARn-1, forms a G.P.

Thus, the above sequence forms a G.P. and the common ratio is rR.


Q21 :Find four numbers forming a geometric progression in which third term is greater than the first term by 9, and the second term is greater than the 4th by 18.
Answer :
Let a be the first term and r be the common ratio of the G.P.
a1 = a, a2 = ar, a3 = ar2, a4 = ar3
By the given condition,
a3 = a1 + 9
⇒ ar2 = a + 9 … (1)
a2 = a4 + 18
⇒ ar = ar3 + 18 ………… (2)
From (1) and (2), we obtain

a(r2 – 1) = 9 …………. (3)
ar (1- r2) = 18 ……….. (4)
Dividing (4) by (3), we obtain

Substituting the value of r in (1), we obtain
4a = a + 9
⇒ 3a = 9
∴ a = 3
Thus, the first four numbers of the G.P. are 3, 3(- 2), 3(-2)2, and 3 (-2)3 i.e., 3 ¸-6, 12, and -24.


Q22 :If the terms of a G.P. are a, b and c, respectively. Prove that aq-rbr-p cp-q
Answer :
Let A be the first term and R be the common ratio of the G.P.
According to the given information,
ARp-1 = a
ARq-1 = b
ARr-1 = c
aq-rbr-p cp-q
= Aq-r x R(p-1) (q-r) x Ar-p x R(q-1) (r-p) x Ap-q x R(r -1)(p-q)
= Aq­ – r + r – p + p – q x R (pr- pr – q+ r) + (rq- r + p- pq) + (pr- p – qr+ q)
= A0 x R0
=1
Thus, the given result is proved.


Q23 :If the first and the nth term of a G.P. are a ad b, respectively, and if P is the product of n terms, prove that P2 = (ab)n.
Answer :
The first term of the G.P is a and the last term is b.
Therefore, the G.P. is a, ar, ar2, ar3, … arn-1, where r is the common ratio.
b = arn–1 … (1)
P = Product of n terms
= (a) (ar) (ar2) … (arn-1)
= (a × a ×…a) (r × r2 × …rn-1)
= an r 1 + 2 +…(n-1) … (2)
Here, 1, 2, …(n – 1) is an A.P.


∴1 + 2 + ……….+ (n – 1)
Thus, the given result is proved.


Q24 :Show that the ratio of the sum of first n terms of a G.P. to the sum of terms from  .
Answer :
Let a be the first term and r be the common ratio of the G.P.

Since there are n terms from (n +1)th to (2n)th term,
Sum of terms from(n + 1)th to (2n)th term 
a n +1 = ar n + 1 – 1 = arn
Thus, required ratio = 
Thus, the ratio of the sum of first n terms of a G.P. to the sum of terms from 


Q25 :If a, b, c and d are in G.P. show that  .
Answer :
a, b, c, d are in G.P.
Therefore,
bc = ad … (1)
b2 = ac … (2)
c2 = bd … (3)
It has to be proved that,
(a2 + b2 + c2) (b2 + c2 + d2) = (ab + bc – cd)2
R.H.S.
= (ab + bc + cd)2
= (ab + ad + cd)2 ………[Using (1)]
= [ab + d (a + c)]2
= a2b2 + 2abd (a + c) + d2 (a + c)2
= a2b2 +2a2bd + 2acbd + d2(a2 + 2ac + c2)
= a2b2 + 2a2c2 + 2b2c2 + d2a2 + 2d2b2 + d2c2 ………[Using (1) and (2)]
= a2b2 + a2c2+ a2c2 + b2c2 +b2c2 + d2a2 + d2b2 + d2b2+ d2c2
= a2b2 + a2c2 + a2d2 + b2 × b2 + b2c2 + b2d2 + c2b2 + c2 × c2 + c2d2
[Using (2) and (3) and rearranging terms]
= a2(b2 + c2 + d2) + b2 (b2 + c2 + d2) + c2 (b2+ c2 + d2)
= (a2 + b2 + c2) (b2 + c2 + d2)
= L.H.S.
∴ L.H.S. = R.H.S.


Q26 :Insert two numbers between 3 and 81 so that the resulting sequence is G.P.
Answer :
Let G1 and G2 be two numbers between 3 and 81 such that the series, 3, G1, G2, 81, forms a G.P.
Let a be the first term and r be the common ratio of the G.P.
∴81 = (3) (r)3
⇒ r3 = 27
∴ r = 3 (Taking real roots only)
For r = 3,
G1 = ar = (3) (3) = 9
G2 = ar2 = (3) (3)2 = 27
Thus, the required two numbers are 9 and 27.


Q27 :Find the value of n so that  may be the geometric mean between a and b.
Answer :
G. M. of a and b is .
By the given condition,

Squaring both sides, we obtain


Q28 :The sum of two numbers is 6 times their geometric mean, show that numbers are in the ratio .
Answer :
Let the two numbers be a and b .
G.M.
According to the given condition,

Also,

Adding (1) and (2), we obtain

Substituting the value of a in (1), we obtain

Thus, the required ratio is .


Q29 :If A and G be A.M. and G.M., respectively between two positive numbers, prove that the numbers are .
Answer :
It is given that A and G are A.M. and G.M. between two positive numbers. Let these two positive numbers be a and b.

From (1) and (2), we obtain
a + b = 2A … (3)
ab = G2 … (4)
Substituting the value of a and b from (3) and (4) in the identity (a – b)2 = (a + b)2 – 4ab, we obtain
(a – b)2 = 4A2 – 4G2 = 4 (A2-G2)
(a – b)2 = 4 (A + G) (A – G)
From (3) and (5), we obtain

Substituting the value of a in (3), we obtain

Thus, the two numbers are .


Q30 :The number of bacteria in a certain culture doubles every hour. If there were 30 bacteria present in the culture originally, how many bacteria will be present at the end of 2nd hour, 4th hour and nth hour?
Answer :
It is given that the number of bacteria doubles every hour. Therefore, the number of bacteria after every hour will form a G.P.
Here, a = 30 and r = 2
∴ a3 = ar2 = (30) (2)2 = 120
Therefore, the number of bacteria at the end of 2nd hour will be 120.
a5 = ar4 = (30) (2)4 = 480
The number of bacteria at the end of 4th hour will be 480.
an +1 = arn = (30) 2n
Thus, number of bacteria at the end of nth hour will be 30(2)n.


Q31 :What will Rs 500 amounts to in 10 years after its deposit in a bank which pays annual interest rate of 10% compounded annually?
Answer :
The amount deposited in the bank is Rs 500.
At the end of first year, amount = = Rs 500 (1.1) 
At the end of 2nd year, amount = Rs 500 (1.1) (1.1)
At the end of 3rd year, amount = Rs 500 (1.1) (1.1) (1.1) and so on
∴Amount at the end of 10 years = Rs 500 (1.1) (1.1) … (10 times)
= Rs 500(1.1)10


Q32 :If A.M. and G.M. of roots of a quadratic equation are 8 and 5, respectively, then obtain the quadratic equation.
Answer :
Let the root of the quadratic equation be a and b.
According to the given condition,

The quadratic equation is given by,
x2- x (Sum of roots) + (Product of roots) = 0
x2 – x (a + b) + (ab) = 0
x2 – 16x + 25 = 0         [Using (1) and (2)]
Thus, the required quadratic equation is x2 – 16x + 25 = 0


Exercise 9.4 : Solutions of Questions on Page Number : 196
Q1 :Find the sum to n terms of the series 1 x 2 + 2 x 3 + 3 x 4 + 4 x 5 + …
Answer :
The given series is 1 × 2 + 2 × 3 + 3 × 4 + 4 × 5 + …
nth term, an = n ( n + 1)


Q2 :Find the sum to n terms of the series 1 x 2 x 3 + 2 x 3 x 4 + 3 x 4 x 5 + …
Answer :
The given series is 1 × 2 × 3 + 2 × 3 × 4 + 3 × 4 × 5 + …
nth term, an = n ( n + 1) ( n + 2)
= (n2 + n) (n + 2)
= n3 + 3n2 + 2n


Q3 :Find the sum to n terms of the series 3 x 12 + 5 x 22 + 7 x 32 + …
Answer :
The given series is 3 ×12 + 5 × 22 + 7 × 32 + …
nth term, an = ( 2n + 1) n2 = 2n3 + n2

 


Q4 :Find the sum to n terms of each of the series in Exercises 1 to 7.
3 x 12 + 5 x 22 + 7 x 32 + …
Answer :
The given series is 3 ×12 + 5 × 22 + 7 × 32 + …
nth term, an = ( 2n + 1) n2 = 2n3 + n2


Q5 :Find the sum to n terms of the series 
Answer :
The given series is 
nth term, an =

Adding the above terms column wise, we obtain


Q6 :Find the sum to n terms of the series 
Answer :
The given series is 52 + 62 + 72 + … + 202
nth term, an = ( n + 4)2 = n2 + 8n + 16

16th term is (16 + 4)2 = 2022


Q7 :Find the sum to n terms of the series 3 x 8 + 6 x 11 + 9 x 14 +…
Answer :
The given series is 3 × 8 + 6 × 11 + 9 × 14 + …
an = (nth term of 3, 6, 9 …) × (nth term of 8, 11, 14, …)
= (3n) (3n + 5)
= 9n2 + 15n


Q8 :Find the sum to n terms of the series 12 + (12 + 22) + (12 + 22 + 32) + …
Answer :
The given series is 12 + (12 + 22) + (12 + 22 + 32 ) + …
an = (12 + 22 + 32 +…….+ n2)


Q9 :Find the sum to n terms of the series whose nth term is given by n (n + 1) (n + 4).
Answer :
an = n (n + 1) (n + 4)
= n(n2 + 5n + 4)
= n3 + 5n2 + 4n


Q10 :Find the sum to n terms of the series whose nth terms is given by n2 + 2n
Answer :
an= n2 + 2n

Consider 
The above series 2, 22, 23, … is a G.P. with both the first term and common ratio equal to 2.

Therefore, from (1) and (2), we obtain


Q11 :Find the sum to n terms of the series whose nth terms is given by (2n – 1)2
Answer :
an = (2n – 1)2
= 4n2 – 4n + 1


Exercise Miscellaneous : Solutions of Questions on Page Number : 199
Q1 : Show that the sum of (m + n)th and (m – n)th terms of an A.P. is equal to twice the mth term.
Answer :
Let a and d be the first term and the common difference of the A.P. respectively.
It is known that the kth term of an A. P. is given by
ak = a + (k -1) d
∴ am + n = a + (m + n -1) d
am – n = a + (m – n -1) d
am = a + (m -1) d
∴ am + n + am – n = a + (m + n -1) d + a + (m – n -1) d
= 2a + (m + n -1 + m – n -1) d
= 2a + (2m – 2) d
= 2a + 2 (m – 1) d
=2 [a + (m – 1) d]
= 2am
Thus, the sum of (m + n)th and (m – n)th terms of an A.P. is equal to twice the mth term.


Q2 : If the sum of three numbers in A.P., is 24 and their product is 440, find the numbers.
Answer :
Let the three numbers in A.P. be a – d, a, and a + d.
According to the given information,
(a – d) + (a) + (a + d) = 24 … (1)
⇒ 3a = 24
∴ a = 8
(a – d) a (a + d) = 440 … (2)
⇒ (8 – d) (8) (8 + d) = 440
⇒ (8 – d) (8 + d) = 55
⇒ 64 – d2 = 55
⇒ d2 = 64 – 55 = 9
⇒ d = ± 3
Therefore, when d = 3, the numbers are 5, 8, and 11 and when d = -3, the numbers are 11, 8, and 5.
Thus, the three numbers are 5, 8, and 11.


Q3 : Let the sum of n, 2n, 3n terms of an A.P. be S1, S2 and S3, respectively, show that S3 = 3 (S2– S1)
Answer :
Let a and b be the first term and the common difference of the A.P. respectively.
Therefore,From (1) and (2), we obtain


Hence, the given result is proved.


Q4 : Find the sum of all numbers between 200 and 400 which are divisible by 7.
Answer :
The numbers lying between 200 and 400, which are divisible by 7, are
203, 210, 217, … 399
∴First term, a = 203
Last term, l = 399
Common difference, d = 7
Let the number of terms of the A.P. be n.
∴ an = 399 = a + (n -1) d
⇒ 399 = 203 + (n -1) 7
⇒ 7 (n -1) = 196
⇒ n -1 = 28
⇒ n = 29

Thus, the required sum is 8729.


Q5 : Find the sum of integers from 1 to 100 that are divisible by 2 or 5.
Answer :
The integers from 1 to 100, which are divisible by 2, are 2, 4, 6… 100.
This forms an A.P. with both the first term and common difference equal to 2.
⇒100 = 2 + (n -1) 2
⇒ n = 50

The integers from 1 to 100, which are divisible by 5, are 5, 10… 100.
This forms an A.P. with both the first term and common difference equal to 5.
∴100 = 5 + (n -1) 5
⇒ 5n = 100
⇒ n = 20

The integers, which are divisible by both 2 and 5, are 10, 20, … 100.
This also forms an A.P. with both the first term and common difference equal to 10.
∴100 = 10 + (n-1) (10)
⇒ 100 = 10n
⇒ n = 10

∴Required sum = 2550 + 1050 – 550 = 3050
Thus, the sum of the integers from 1 to 100, which are divisible by 2 or 5, is 3050.


Q6 : Find the sum of all two digit numbers which when divided by 4, yields 1 as remainder.
Answer :
The two-digit numbers, which when divided by 4, yield 1 as remainder, are
13, 17, … 97.
This series forms an A.P. with first term 13 and common difference 4.
Let n be the number of terms of the A.P.
It is known that the nth term of an A.P. is given by, an = a + (n -1) d
∴97 = 13 + (n -1) (4)
⇒ 4 (n -1) = 84
⇒ n – 1 = 21
⇒ n = 22
Sum of n terms of an A.P. is given by,

Thus, the required sum is 1210.


Q7 : If f is a function satisfying  such that  , find the value of n.
Answer :
It is given that,
f (x + y) = f (x) × f (y) for all x, y ∈ N … (1)
f (1) = 3
Taking x = y = 1 in (1), we obtain
f (1 + 1) = f (2) = f (1) f (1) = 3 × 3 = 9
Similarly,
f (1 + 1 + 1) = f (3) = f (1 + 2) = f (1) f (2) = 3 × 9 = 27
f (4) = f (1 + 3) = f (1) f (3) = 3 × 27 = 81
∴ f (1), f (2), f (3), …, that is 3, 9, 27, …, forms a G.P. with both the first term and common ratio equal to 3.
It is known that, 
It is given that,


Thus, the value of n is 4.


Q8 : The sum of some terms of G.P. is 315 whose first term and the common ratio are 5 and 2, respectively. Find the last term and the number of terms.
Answer :
Let the sum of n terms of the G.P. be 315.
It is known that, 
It is given that the first term a is 5 and common ratio r is 2.

∴Last term of the G.P = 6th term = ar6 – 1 = (5)(2)5 = (5)(32) = 160
Thus, the last term of the G.P. is 160.


Q9 : The first term of a G.P. is 1. The sum of the third term and fifth term is 90. Find the common ratio of G.P.
Answer :
Let a and r be the first term and the common ratio of the G.P. respectively.
∴ a = 1
a3 = ar2 = r2
a5 = ar4 = r4
∴ r2 + r4 = 90
⇒ r4 + r2 – 90 = 0

Thus, the common ratio of the G.P. is ±3.


Q10 : The sum of three numbers in G.P. is 56. If we subtract 1, 7, 21 from these numbers in that order, we obtain an arithmetic progression. Find the numbers.
Answer :
Let the three numbers in G.P. be a, ar, and ar2.
From the given condition, a + ar + ar2 = 56
⇒ a (1 + r + r2) = 56
… (1)
a – 1, ar – 7, ar2 -21 forms an A.P.
∴(ar- 7)- (a – 1) = (ar2 – 21)- (ar- 7)
⇒ ar -a – 6 = ar2 -ar -14
⇒ar2 – 2ar + a = 8
⇒ar2 – ar – ar + a = 8
⇒a(r2 + 1 -2r) = 8
⇒ a (r -1)2 = 8 … (2)

⇒7(r2 – 2r + 1) = 1 + r + r2
⇒7r2 – 14 r + 7 -1 – r – r2 = 0
⇒ 6r2– 15r + 6 = 0
⇒ 6r2 – 12r – 3r + 6 = 0
⇒ 6r (r- 2) – 3 (r – 2) = 0
⇒ (6r – 3) (r – 2) = 0

When r = 2, a = 8
When 
Therefore, when r = 2, the three numbers in G.P. are 8, 16, and 32.
When , the three numbers in G.P. are 32, 16, and 8.
Thus, in either case, the three required numbers are 8, 16, and 32.


Q11 : A G.P. consists of an even number of terms. If the sum of all the terms is 5 times the sum of terms occupying odd places, then find its common ratio.
Answer :
Let the G.P. be T1, T2, T3, T4, … T2n.
Number of terms = 2n
According to the given condition,
T1 + T2 + T3 + …+ T2n = 5 [T1 + T3 + … +T2n-1]
⇒ T1 + T2 + T3 + … + T2n – 5 [T1 + T3 + … + T2n-1] = 0
⇒ T2 + T4 + … + T2n = 4 [T1 + T3 + … + T2n-1]
Let the G.P. be a, ar, ar2, ar3, …

Thus, the common ratio of the G.P. is 4.


Q12 : The sum of the first four terms of an A.P. is 56. The sum of the last four terms is 112. If its first term is 11, then find the number of terms.
Answer :
Let the A.P. be a, a + d, a + 2d, a + 3d, … a + (n – 2) d, a + (n – 1)d.
Sum of first four terms = a + (a + d) + (a + 2d) + (a + 3d) = 4a + 6d
Sum of last four terms = [a + (n – 4) d] + [a + (n – 3) d] + [a + (n – 2) d]
+ [a + n – 1) d]
= 4a + (4n – 10) d
According to the given condition,
4a + 6d = 56
⇒ 4(11) + 6d = 56 [Since a = 11 (given)]
⇒ 6d = 12
⇒ d = 2
∴ 4a + (4n -10) d = 112
⇒ 4(11) + (4n – 10)2 = 112
⇒ (4n – 10)2 = 68
⇒ 4n – 10 = 34
⇒ 4n = 44
⇒ n = 11
Thus, the number of terms of the A.P. is 11.


Q13 : If , then show that a, b, c and d are in G.P.
Answer :
It is given that,


From (1) and (2), we obtain
Thus, a, b, c, and d are in G.P.


Q14 : Let S be the sum, P the product and R the sum of reciprocals of n terms in a G.P. Prove that P2Rn = Sn
Answer :
Let the G.P. be a, ar, ar2, ar3, … arn- 1
According to the given information,

Hence, P2 Rn = Sn


Q15 : The pth, qth and rth terms of an A.P. are a, b, c respectively. Show that 
Answer :
Let t and d be the first term and the common difference of the A.P. respectively.
The nth term of an A.P. is given by, an = t + (n – 1) d
Therefore,
ap = t + (p -1) d = a … (1)
aq = t + (q – 1)d = b … (2)
ar = t + (r -1) d = c … (3)
Subtracting equation (2) from (1), we obtain
(p – 1 – q + 1) d = a – b
⇒ (p – q) d = a- b

Subtracting equation (3) from (2), we obtain
(q – 1 – r + 1) d = b – c
⇒ (q -r) d = b – c

Equating both the values of d obtained in (4) and (5), we obtain

Thus, the given result is proved.


Q16 : If a  are in A.P., prove that a, b, c are in A.P.
Answer :
It is given that a are in A.P.

Thus, a, b, and c are in A.P.


Q17 : If a, b,c, d are in G.P, prove  that are in G.P.
Answer :
It is given that a, b, c,and d are in G.P.
∴b2 = ac … (1)
c2 = bd … (2)
ad = bc … (3)
It has to be proved that (an + bn), (bn + cn), (cn + dn) are in G.P. i.e.,
(bn + cn)2 = (an + bn) (cn + dn)
Consider L.H.S.
(bn + cn)2 = b2n + 2bncn + c2n
= (b2)n+ 2bncn + (c2) n
= (ac)n + 2bncn + (bd)n                          [Using (1) and (2)]
= an cn + bncn+ bn cn + bn dn
= an cn + bncn+ an dn +bn dn                         [Using (3)]
= cn (an + bn) + dn (an + bn)
= (an + bn) (cn + dn)
= R.H.S.
∴ (bn + cn)2 =(an + bn) (cn + dn)
Thus, (an + bn), (bn + cn), and (cn + dn) are in G.P.


Q18 : If a and b are the roots of x2 – 3x +p = 0 are roots of x2 – 12x +q = 0 , where a, b, c, d, form a G.P. Prove that (q + p): (q – p) = 17:15.
Answer :
It is given that a and b are the roots of x2 -3x + p = 0
∴ a + b = 3 and ab = p … (1)
Also, c and d are the roots of
∴c + d = 12 and cd = q … (2)
It is given that a, b, c, d are in G.P.
Let a = x, b = xr, c = xr2, d = xr3
From (1) and (2), we obtain
x + xr = 3
⇒ x (1 + r) = 3
xr2 + xr3 =12
⇒ xr2 (1 + r) = 12
On dividing, we obtain

Case I:
When r = 2 and x =1,
ab = x2r = 2
cd = x2r5 = 32

Case II:
When r = -2, x = -3,
ab = x2r = -18
cd = x2r5 = – 288

Thus, in both the cases, we obtain (q + p): (q – p) = 17:15


Q19 : The ratio of the A.M and G.M. of two positive numbers a and b, is m:n. Show that .
Answer :
Let the two numbers be a and b.
A.M  and G.M. =
According to the given condition,

Using this in the identity (a -b)2 = (a + b)2 – 4ab, we obtain

Adding (1) and (2), we obtain

Substituting the value of a in (1), we obtain


Q20 : If a, b, c are in A.P,; b, c, d are in G.P and  are in A.P. prove that a, c, e are in G.P.
Answer :
It is given that a, b, c are in A.P.
∴ b – a = c – b … (1)
It is given that b, c, d, are in G.P.
∴ c2 = bd … (2)
Also , are in A.P.

It has to be proved that a, c, e are in G.P. i.e., c = ae
From (1), we obtain

From (2), we obtain

Substituting these values in (3), we obtain

Thus, a, c, and e are in G.P.


Q21 : Find the sum of the following series up to n terms:
(i) 5 + 55 + 555 + … (ii) .6 +.66 +. 666 +…
Answer :
(i) 5 + 55 + 555 + …
Let Sn = 5 + 55 + 555 + ….. to n terms

(ii) .6 +.66 +. 666 +…
Let Sn = 06. + 0.66 + 0.666 + … to n terms


Q22 : Find the 20th term of the series 2 x 4 + 4 x 6 + 6 x 8 + … + n terms.
Answer :
The given series is 2 x 4 + 4 x 6 + 6 x 8 + … n terms
∴ nth term = an = 2n x (2n + 2) = 4n2 + 4n
a20 = 4 (20)2 + 4(20) = 4 (400) + 80 = 1600 + 80 = 1680
Thus, the 20th term of the series is 1680.


Q23 : Find the sum of the first n terms of the series: 3 + 7 + 13 + 21 + 31 + …
Answer :
The given series is 3 + 7 + 13 + 21 + 31 + …
S = 3 + 7 + 13 + 21 + 31 + …+ an-1 + an
S = 3 + 7 + 13 + 21 + …. + an- 2 + an – 1 + an
On subtracting both the equations, we obtain
S -S = [3 + (7 + 13 + 21 + 31 + …+ an-1 + an)] – [(3 + 7 + 13 + 21 + 31 + …+ an-1) + an]
S – S = 3 + [(7 – 3) + (13 – 7) + (21 -13) + … + (an – an-1)] – an
0 = 3 + [4 + 6 + 8 + … (n-1) terms] – an
an = 3 + [4 + 6 + 8 + … (n -1) terms]


Q24 : If S1, S2, S3 are the sum of first n natural numbers, their squares and their cubes, respectively, show that 
Answer :
From the given information,


Q25 : Find the sum of the following series up to n terms: 
Answer :
The nth term of the given series is 


Q26 : Show that 
Answer :
nth term of the numerator = n(n + 1)2 = n3 + 2n2 + n
nth term of the denominator = n2(n + 1) = n3 + n2


From (1), (2), and (3), we obtain

Thus, the given result is proved.


Q27 : A farmer buys a used tractor for Rs 12000. He pays Rs 6000 cash and agrees to pay the balance in annual installments of Rs 500 plus 12% interest on the unpaid amount. How much will be the tractor cost him?
Answer :
It is given that the farmer pays Rs 6000 in cash.
Therefore, unpaid amount = Rs 12000 – Rs 6000 = Rs 6000
According to the given condition, the interest paid annually is
12% of 6000, 12% of 5500, 12% of 5000, …, 12% of 500
Thus, total interest to be paid = 12% of 6000 + 12% of 5500 + 12% of 5000 + … + 12% of 500
= 12% of (6000 + 5500 + 5000 + … + 500)
= 12% of (500 + 1000 + 1500 + … + 6000)
Now, the series 500, 1000, 1500 … 6000 is an A.P. with both the first term and common difference equal to 500.
Let the number of terms of the A.P. be n.
∴ 6000 = 500 + (n – 1) 500
⇒ 1 + (n -1) = 12
⇒ n = 12
∴Sum of the A.P 
Thus, total interest to be paid = 12% of (500 + 1000 + 1500 + … + 6000)
= 12% of 39000 = Rs 4680
Thus, cost of tractor = (Rs 12000 + Rs 4680) = Rs 16680


Q28 : Shamshad Ali buys a scooter for Rs 22000. He pays Rs 4000 cash and agrees to pay the balance in annual installment of Rs 1000 plus 10% interest on the unpaid amount. How much will the scooter cost him?
Answer :
It is given that Shamshad Ali buys a scooter for Rs 22000 and pays Rs 4000 in cash.
∴Unpaid amount = Rs 22000 – Rs 4000 = Rs 18000
According to the given condition, the interest paid annually is
10% of 18000, 10% of 17000, 10% of 16000 … 10% of 1000
Thus, total interest to be paid = 10% of 18000 + 10% of 17000 + 10% of 16000 + … + 10% of 1000
= 10% of (18000 + 17000 + 16000 + … + 1000)
= 10% of (1000 + 2000 + 3000 + … + 18000)
Here, 1000, 2000, 3000 … 18000 forms an A.P. with first term and common difference both equal to 1000.
Let the number of terms be n.
∴ 18000 = 1000 + (n – 1) (1000)
⇒ n = 18

∴ Total interest paid = 10% of (18000 + 17000 + 16000 + … + 1000)
= 10% of Rs 171000 = Rs 17100
∴Cost of scooter = Rs 22000 + Rs 17100 = Rs 39100


Q29 :A person writes a letter to four of his friends. He asks each one of them to copy the letter and mail to fourdifferent persons with instruction that they move the chain similarly. Assuming that the chain is not broken and that it costs 50 paise to mail one letter. Find the amount spent on the postage when 8th set of letter is mailed.
Answer :
The numbers of letters mailed forms a G.P.: 4, 42, … 48
First term = 4
Common ratio = 4
Number of terms = 8
It is known that the sum of n terms of a G.P. is given by

It is given that the cost to mail one letter is 50 paisa.
∴Cost of mailing 87380 letters  = Rs 43690
Thus, the amount spent when 8th set of letter is mailed is Rs 4369


Q30 : A man deposited Rs 10000 in a bank at the rate of 5% simple interest annually. Find the amount in 15th year since he deposited the amount and also calculate the total amount after 20 years.
Answer :
It is given that the man deposited Rs 10000 in a bank at the rate of 5% simple interest annually.
∴ Interest in first year 
∴Amount in 15th year = Rs 
= Rs 10000 + 14 × Rs 500
= Rs 10000 + Rs 7000
= Rs 17000
Amount after 20 years =
= Rs 10000 + 20 × Rs 500
= Rs 10000 + Rs 10000
= Rs 2000


Q31 : A manufacturer reckons that the value of a machine, which costs him Rs 15625, will depreciate each year by 20%. Find the estimated value at the end of 5 years.
Answer :
Cost of machine = Rs 15625
Machine depreciates by 20% every year.
Therefore, its value after every year is 80% of the original cost i.e. , of the original cost.
∴ Value at the end of 5 years == 5 × 1024 = 5120
Thus, the value of the machine at the end of 5 years is Rs 5120.


Q32 : 150 workers were engaged to finish a job in a certain number of days. 4 workers dropped out on second day, 4 more workers dropped out on third day and so on. It took 8 more days to finish the work. Find the number of days in which the work was completed.
Answer :
Let x be the number of days in which 150 workers finish the work.
According to the given information,
150x = 150 + 146 + 142 + …. (x + 8) terms
The series 150 + 146 + 142 + …. (x + 8) terms is an A.P. with first term 146, common difference -4 and number of terms as (x + 8)

However, x cannot be negative.
∴x = 17
Therefore, originally, the number of days in which the work was completed is 17.
Thus, required number of days = (17 + 8) = 25